VINTERTID OCH FÖRBEREDELSER
Så har vi ställt tillbaka klockan igen! Tillbaka till vintertid och mörkare kvällar. Men också tillbaka till filtarna och kuddarna i soffhörnet, stearinljusen i fönstret, bokhögen, eftermiddagsfilmerna och mustiga rödvinsdoftande grytor på spisen.
Man behöver liksom inte ha dåligt samvete för att man inte är utomhus hela tiden, det är ok att vara blek för det är alla andra och man får tycka synd om sig själv eftersom man vanligtvis är förkyld.
Det är också ok att vara lite asocial - de flesta har ändå inte ork eller lust att ställa till med några festligheter förrän till nyår. Eller kanske till jul.

Jag har väldigt svårt att kasta blommor som ser hängiga och tom vissna ut. Jag tänker alltid att det nog finns lite liv där nånstans i alla fall. Jag fick veta för många år sedan att trots att det ser visset och risigt och dött ut i rabatter och trädgårdsland så har det redan börjat växa där långt nere. Tulpanlökarna och krokusen förbereder redan sin ankomst och det är full aktivitet lång nere i jorden inför nästa vår och sommar. Det är en trösterik tanke, eller hur? När vi tycker att "nu är sommaren slut", då tar det vid igen där nere...börjar om liksom.

I en stor gammal zinkbalja har jag stoppat ner ett antal växter som verkat lite krassliga. En solros som var väldigt klen och inte kunde stå fritt, ett par amaryllis från förra julen, några blåa krukväxter och lite annat. Där står de till sig för det mesta och så kan man plantera ut dem i trädgården igen. Kanske kan jag ta in amaryllisen till jul i år? De som inte får plats i baljan gräver jag ner på en undanskymd och skyddad plats i trädgården och sen ser jag vad som händer.....

Löven som räfsas upp från gräset lägger jag ut i rabatterna och i zinkbaljan som skydd för barfrosten. Stoppar om min trädgård helt enkelt....
Och sen sätter jag mig i soffan och planerar för nästa trädgårdssäsong....vad ska flyttas, hur ska det se ut vid förrådet, vilka fröer ska sås och vilka kryddor vill vi ha....oregano är lätt att odla och väldigt användbart och rosmarin är jättegott till potatis och till min foccaccia.....
Ni ska få ett recept på ett väldigt enkelt och gott grillspett med citron och oregano som kan serveras med chilisås och tunnbröd.
GRILLSPETT MED CITRON OCH OREGANO
½ kg fläskkött. Gärna fläskfilé men det går bra med skinkstek eller grytbitar också.
salt och peppar
2 citroner
3 msk oregano
Skär köttet i ganska små bitar och trä upp på träspett.
Pressa citronerna och blanda med oreganon och lite salt.
Krydda spetten med peppar från kvarnen och lite salt.
Grilla dem eller stek dem i smör - beroende på årstid eller ork.
När de är klara rullas de i citron/oreganoblandningen ordentligt innan de serveras.
Jag brukar servera med mjuka tunnbröd och en chilisås men ris är också gott till.
CHILISÅS
3 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
3 msk sweet chilisås
2 tsk flytande honung
1-2 vitlöksklyftor
flingsalt
Blanda alla ingredienser och ringla över spetten som du lagt i tunnbrödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar