MEDELHAVSSOMRAR
Under ett antal år när barnen var mindre tillbringade vi somrarna i södra Spanien. Vi bodde i ett litet vitkalkat hus i en by som klättrade från havet upp i bergen. Höjdskillnaden var kraftig, kan man säga. Och utsikten från terrassen fantastisk!
Vi gjorde allt det man gör på sommaren vid Medelhavet - badade, solade, sov siesta, åt god mat och satt i skuggan med våra böcker när det blev för varmt. I skuggan under ett olivträd kunde vi spela lite fotboll eller springa i strålen från vattenslangen - underbara veckor!
För min del gav dessa år en stor kärlek till Medelhavsfolkens sätt att ta sig an matlagningen och ätandet. Med kärlek och tålamod och med stora krav på råvarorna! Inget fusk där inte! Jag följde med stort intresse de spanska damernas inköpsrundor på den stora lokala marknaden eller i de små butikerna i kvarteret där vi bodde.
Den rökta skinkan skulle klämmas på så att konsistensen var rätt och naturligtvis skulle den avsmakas. Var den inte perfekt viftades den undan och butiksägaren fick plocka fram en ny. Det skrattades och diskuterades - ibland undrar jag om det inte bråkades lite också men jag kan väldigt lite spanska...
Inköpsrundan tog en bra stund. Man köpte tomater på ett ställe, potatis och lök på ett annat. Skinkan och kycklingen fick man tag i lite längre bort och äggen hade man ofta själv i hönshuset.
När maten sedan tillagades fick det också ta tid. Inga halvfabrikat eller genvägar. Och när det till sist blev dags att äta slog man sig ner utan större krav på perfekt dukning eller rätta glas. Man samlades kring bordet, satte vinflaskan på bordet och dukade fram. Och sen åt man i timmar, till långt in på natten ibland. Inte konstigt att jag på somrarna lyckades lägga på mig ett antal kilo.....
Till detta ska sägas att dessa kvinnor inte arbetade utanför hemmet och alltså hade tiden....vilket vi inte alltid har.
Men jag försöker att i alla fall på helgerna låta matlagningen ta tid och vi bänkar oss ofta kring bordet utan krav på rätt duk eller fina glas....och ibland är vi ganska många.
Och jag ställer krav på råvarorna! Vilket kanske är lättare här i vår omnejd eftersom här finns en hel del gårdsbutiker och handlare som säljer lokalproducerat. Men att alltid köpa ägg från frigående höns borde alla kunna och att bojkotta importerat kött och icke-ekologiska bananer borde också kunna gå....
Att äta de spanska tapas som dukades fram varje kväll var perfekt! Små rätter med stor variation - det fanns alltid något som passade ens smaklökar. Och barnen lärde sig snart vad som var bäst. Jag lagar oftast mat på det sättet - många mindre rätter att ta för sig av. Eftersom vi i familjen har någon vegetarian och någon som inte kan äta fisk är "tapasformen" perfekt.
En rätt som kan ätas kall i bitar som tapas eller varm som en lunchrätt med en sallad till är Spansk Tortilla. Här kommer ett användbart och billigt recept.
TORTILLA
Som tapas till ca 8 som lunchrätt till 2-3 st
Skala 3 normalstora potatisar och ½ gul lök. Dela potatisarna i halvor och skär sedan halvorna i lagom stora skivor - ca ½ cm. Löken skivas och sedan förvälls lök och potatis i lite saltat vatten i ca 5 minuter.
Knäck under tiden 5 ägg i en skål och tillsätt 1 msk parikapulver (det söta, inte det starka).
Tillsätt 1-2 msk vatten och 1 tsk salt och vispa med elvisp till en skummig smet.
Ta fram en stekpanna (helst av gjutjärn), häll i 1½ msk olivolja och sätt på medelvärme.

Häll i den skummiga äggsmeten och vicka på pannan så att smeten blandas med lökblandningen. Sänk värmen till låg och låt pannan stå tills smeten stelnat. Kom ihåg att värmen ska vara svag! Har ni en stekpanna som tål ugnsvärme föreslår jag att ni sätter in pannan i ugnen på 175 grader istället. Låt den stå tills smeten stelnat. Ha tålamod!
Vill man kan man blanda lite rökt skinka i lökblandningen eller ½ burk tonfisk.
Om den ska ätas som tapas så låt den kallna och skär sedan i fyrkantiga bitar.
Ska den ätas som ensamrätt är det gott med en sallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar