Minas stuga

Minas stuga

tisdag 15 oktober 2013



KÄRLEK OCH VARM FOCCACCIA



Ungefär mitt i livet steg jag ut på nya och okända vägar som var lite lockande och mycket skrämmande. Sedan unga år hade jag levt som man "ska göra" - träffat min blivande man som sextonåring, fått fast jobb som artonåring, köpt lägenhet och skaffat barn.

Ett tryggt och bra liv som bjöd på allt man kan önska sig: stort umgänge, engagemang i skolor och idrottsföreningar, underbart boende, resor till de mest fascinerande länder och tillgång till hus på olika ställen i världen - en spännande tillvaro på många sätt!

Det var härliga år....som tog slut......min flytt från en bra man och ett ljuvligt hus blev overklig men ofrånkomlig. Jag fasade framförallt för hur barnen skulle se på mig, om deras alltid närvarande och kärleksfulla mamma skulle förminskas till en svikare....en främling.

Att bli lämnad är förfärligt men att vara den som lämnar är också hemskt svårt och sorgligt. Att kärleken tar slut betyder inte nödvändigtvis att man slutar tycka om. Och en ungdomskärlek blir en ungdomsvän som man en dag sårar djupt och man önskar att det fanns ett annat och lättare sätt.....

Den som tar steget ur en relation har oftast ett försprång, man har redan funderat, pratat med någon nära vän, resonerat med sig själv och sörjt över förlusten av relationen innan man tar bladet från munnen och säger de svåra orden.....och så står den andre där och försöker förstå......

Det är en svår tid, skuld blandas med sorg och rädsla och man försöker se hur vägen framför ser ut men den är både krokig och ligger i skugga så man gissar istället.....

Men hur jag än hade försökt så hade jag inte kunnat gissa att min väg så småningom skulle leda till en ny kärlek, en ny stad och ett nytt jobb......inte för mig som var "präktig på gränsen till tråkig", enligt min lillebror.

Jag hade ett bra liv som gift tills det tog slut och jag är glad över att jag kunnat bevara vänskapen mellan mig och mina barns pappa. För min egen skull men också för våra ungars skull...och för eventuella barnbarns skull...och jag vet att alla inte har det så.

Ibland blir man inte förlåten och ofta förlåter man inte sig själv. Vilket jag tror är oerhört viktigt för att kunna gå vidare - försök förlåta Dig själv! För det mesta finns det ingen återvändo när tankarna på separation har börjat röra sig i huvudet.

Jag har fått nya vänner som blandas med gamla och mina barn har funnit nya vänner i min mans barn, vilket inte alls är självklart. Det gör mig varm i hjärtat att se att de trivs tillsammans och jag kan känna att detta är allt jag behöver.

Att kunna öppna dörren för alla våra ungar, se dem bänka sig i köket och förväntansfullt vända sig mot spisen och utbrista. "Jag är skithungrig, vad blir det för mat?" är helt enkelt underbart. Pengar, prylar, fantastiska bilar, ljuvliga smycken och storstilade semestrar - allt byter jag mot dessa ögonblick!

Och till fyra halvvuxna, ibland helt vuxna, pågar och töser sätter jag fram en plåt med varm Foccaccia, fetaostcreme och tapenade.

Foccaccia med feta och oliver.

6 dl vatten
1 burk tärnad fetaost i olja - gärna med oliver eller kryddor
50 gram jäst
2 tsk salt
1,4 liter vetemjöl
½ msk havssalt eller flingsalt
Rosmarin - färsk eller torkad

Värm vatten och ½ dl olja från burken med feta till fingervarmt. Rör ut jäst och salt i vattnet och arbeta sedan i mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Olja in en långpanna och tryck sedan ut degen jämn över hela pannan. Låt jäsa ca 20 minuter och tryck sedan försiktigt ner fetaost och oliver i degen. Pensla ytan med olja från burken, strö över havssalt eller flingsalt och rosmarin.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.

Om man inte vill ha oliver kan man tex använda soltorkade tomater i olja istället.

Tapenade

300-350 gram urkärnade svarta oliver
1 msk kapris
3-4 sardellfiléer i olja
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
ev 1 msk konjak
lite persilja

Mixa alla ingredienserna med stavmixer och strö över persilja

Fetaostcreme

1 ½ dl creme fraiche eller turkisk yoghurt
100 gram fetaost
1 vitlöksklyfta ( ganska stor ta annars två)
1 msk hackad färsk timjan
1-2 tsk flytande honung
salt och peppar
Olivolja

Vispa creme fraichen något och smula sedan i fetaosten. Riv eller pressa i vitlöken och blanda ner timjan. Ringla ner honungen och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite god olja och garnera med timjan eller basilika.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar