FARFARS APELSINKYCKLING
Somrarna fram tills jag fyllde femton tillbringade jag med familjen. Vi bodde i stugan vid havet för det mesta men några år hyrde vi en röd stuga med vita knutar i Värmland.
Den röda stugan låg uppe på en liten höjd, utedasset låg tvärs över grusvägen en bit bort och på baksidan av huset sluttade ängarna ner mot en bondgård. Vi hyrde stugan tillsammans med min farmor och farfar.
Varje förmiddag tände min farfar sin cigarr och tog en promenad och eftersom han hade en alldeles särskild förmåga att få bekanta överallt kom han en dag vandrande hem mot stugan med ett klurigt leende på läpparna. Han hade ordnat med så att vi skulle få hjälpa till när höet skulle tas om hand och så skulle vi få åka hölass!
Ja han skulle själv också hjälpa till såklart - han hade jobbat på en bondgård i många år som ung och hade erfarenhet av både hästar och kor.

Jag tyckte att min farfar var den starkaste, tryggaste och duktigaste som fanns. Han lyfte högaffeln som om den inte vägde någonting alls, han gick raka vägen in i stallet och klappade om hästarna, han pratade och skrattade med bondfamiljen på gården och han hade två stora tatueringar på underarmarna!
Han lärde mig att dansa alla de gamla danserna på gräsmattan utanför huset och varje gång jag hör Lasse Berghagen sjunga "Han tog av sig sin kavaj, sparka av sig båda skorna och så spotta han ut snuset, sa min sköna får jag lov?" får jag tårar i ögonen av saknad....
Vi åkte hölass och hjälpte till på gården varje sommar vi kom till Värmland, vi dansade på gräsmattan och vi bollade med mina plastbollar. Farfar visade mig hur det gick till - först lärde han mig att klara av två bollar mot en vägg, sedan visade han mig hur man bollar med tre bollar mot väggen och sedan bollade han med en hand och jag stod där förbluffad!
För att inte tala om hur imponerad jag blev när han bollade med tre bollar rakt upp i luften som värsta clownen! Jag fick aldrig klarhet i var han lärt sig detta trick.
Han visste mycket om djur och väldigt mycket om fåglar - det låg alltid en stor och fin fågelbok framme på soffbordet hemma hos farmor och farfar. Och en dag motade han bort en stor tjur som kom struttande på grusvägen rakt in i vår trädgård!
Vi andra tog vår tillflykt till huset men farfar tog en gammal kratta och gick mot tjuren. Stilla och försiktigt motade han ut tjuren på grusvägen igen och strax därefter kom bonden och hämtade rymlingen.Han var helt enkelt en riktig hjälte i mina ögon.
Det fanns en sjö i närheten av stugan dit vi gick för att bada. Farmor och farfar följde med men badade inte utan satt i skuggan och drack kaffe. Tills en dag.....solen stekte, vattnet var varmt och farmor tog ett par steg ut vattnet. Farfar följde efter och jag och min lillebror blev förtjusta. Vi kikade lite på dem när de långsamt och försiktigt tog sig ut i vattnet och doppade sig. Hela tiden på grunt vatten. Jag hörde min bror ropa: "kom igen farmor, kom ut till oss" och samtidigt insåg jag! De kunde inte simma! Min store och starke farfar kunde inte simma! Ingen hade haft tid att lära honom.....
Några år senare förstod jag att han inte heller läste särskilt bra utan att han helst tittade i böcker med mycket bilder. Som fågelböckerna.Men han förblev en hjälte i min ögon. En vänlig man som kunde konsten att ta till vara det som gavs. En man som när det blev lördag och klockan slog sex ställde en stol under en stor björk, satte sig ner och sa "Nu håller vi helg!"
Jag var ung när han dog och idag tänker jag ofta att jag skulle berättat för honom hur viktig han var för mig......om man kan ska man göra det. Det blir till sist för sent.....och som en vän sa till mig för många år sedan när hon mist sin mamma "det är aldrigheten som är värst!"
Om jag nu skulle komma med ett recept......det måste ju bli något som farfar tyckte om. Det får bli helstekt kyckling i ugn med potatismos.
KYCKLING I UGN

1 stor kyckling
1 apelsin
1 msk flytande honung
50 gram smör
1 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
2 dl grädde
2 - 3 tsk röd vinbärsgelé
lite kinesisk soja
Skölj av kycklingen och torka den med hushållspapper
Dela apelsinen och pressa saften ur den ena halvan ner i en liten kastrull. Andra apelsinhalvan delas i mindre bitar.
I kastrullen läggs 50 gram smör, honung salt och peppar och blandningen värms tills smöret smält.
Gnid kycklingen med smörblandningen invändigt och utvändigt. Stoppa in apelsinbitarna i kycklingen och lägg den sedan i en ugnssäker form.
Stek kycklingen i 175 grader i ca 1 ½ timme. Ös den med skyn med jämna mellanrum.
När kycklingen är klar silas skyn ner i en kastrull och grädden hälls på. Smält ner gelé och smaka av med soja. Låt såsen koka långsamt ca 20 minuter och späd med mer grädde eller mjölk om den blir för tjock.
Till detta serveras hemgjord potatismos, inlagd gurka och gelé.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar