Minas stuga

Minas stuga

torsdag 24 oktober 2013




SOM BOMULL KRING HJÄRTAT


Varje gång är det samma sak! Semesterresa med flyg eller, som i det här fallet, med buss slutar med dunderförkylning! Denna förbannade luftkonditionering som kör runt alla medresenärernas baciller.....

Vi tillbringade tre härliga höstdagar i Berlin och en av höjdpunkterna var en underbar goulasch på ett gammalt värdshus i Nikolaikvarteren. Värdshuset från 1500-talet förstördes under andra världskriget - som så otroligt mycket annat! - men har återuppbyggts som en kopia. I en liten lokal serveras tysk husmanskost som inte liknar något annat jag smakat!

Åker ni till Berlin så prova värdshuset Zum Nussbaum!

Näsan och ögonen rinner och halsen kliar, minsta ansträngning och svetten rinner - så tråkigt! Och dessutom ska jag till tandläkaren idag - jag som knappt kan andas med näsan...!

Så jag intar sängläge och plockar fram två fina och inspirerande böcker av Anna Bergenström : Vinterns goda ting och Kärlek, oliver och timjan. I böckerna samsas recept med inredning och tips och bilderna som är tagna av Fanny Bergenström är ljuvliga!
Jag tror kanske att de kan vara svåra att köpa men jag har sett dem på biblioteket här i stan så vill ni titta i dem - vilket jag rekommenderar - så prova på närmaste bibbla.


Man hittar alltid något man blir sugen på och många gånger är det väldigt enkla och roliga recept.....som den här fisksoppan som alla älskar.
Men idag ska jag inte laga fisksoppa. Idag ska jag göra en soppa som enligt min gamla moster la sig "som bomull kring hjärtat" - kycklingsoppa!



Det är oslagbart när man är förkyld och går snabbt att koka ihop när man är hängig.

När min farmor gjorde kyckling eller hönssoppa tog det längre tid. Hon använde hel och färsk fågel och kokte den länge. I deras kök lärde jag mig att finstycka gris, göra korv och sylta, mala färs och luta fisk. Jag lärde mig att kontrollera att fågeln vi skulle tillaga inte hade fjäderrester kvar och jag lärde mig hur man plockade bort eventuella rester.

I deras skafferi hängde ofta en hel bit rökt skinka från den gris vi styckat vid köksbordet och bredvid låg en kniv som man använde till att karva bitar ur köttet. Inget av detta har jag fört vidare till mina barn, tyvärr!! Vi fortsatte inte att köpa halva eller hela grisar - vi köpte färdigpackade köttlådor. Mycket tråkigare men praktiskt.

Men intresset för mat och matlagning har vi gemensamt - jag och ungarna! Vi utbyter recept och lagar mat tillsammans ibland. Någon är vegetarian och kommer med helt nya idéer - man lär sig hela tiden nytt.

Jag är inte så bra på att laga mat efter recept. Jag använder kokböcker som inspirationskälla men följer inte alltid recepten. Smaka! Lukta! Känn! Så har jag fått lära.

Och kycklingsoppa doftar förföriskt!

FÖRKYLNINGSSOPPA
2 personer

2 frusna eller färska stora kycklinglår
4-5 cm ingefära, finhackad
½ liten purjolök skuren i skivor
1 stor morot skuren i skivor
3 normalstora potatisar delade i mindre bitar
1 klyfta vitkål, strimlad
Blomkål om ni vill
Salt - börja med 2 tsk
5 kryddpepparkorn
Persilja

Lägg kycklingen i en tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma noga. Det är äggviteämnen som flyter upp till ytan.

Lägg i morot, ingefära och purjo, salta, häll i kryddpeppar och låt koka ca 20 minuter.

Lägg sedan i potatisen, vitkål och ev blomkål och låt koka 30 minuter till. Smaka av med salt eller prova med lite kinesisk soja.

Låt soppan svalna lite innan du pillar kycklingköttet från benen och blandar ner i soppan tillsammas med rikligt med persilja.

Om man vill utesluter man sojan och blandar en äggula med lite ost i en soppskål. Häll sedan försiktigt över soppan slevvis samtidigt som du rör. Det reder av soppan och ger god smak.




1 kommentar:

  1. Vinterns goda ting är en av mina favoritböcker. Gillar Anna s böcker överhuvudtaget.
    Du skrivare så fint och är så roligt att läsa om vänskap glädje och sorg.
    ha det så gott denna helg
    Kram Meta

    SvaraRadera