Minas stuga

Minas stuga

måndag 4 november 2013





DANSKA SNAPSAR, KVARKENS JULSPECIAL OCH SALAMICHIPS




När vi reser flyger vi bara om vi måste. Vi tycker inte om att sitta och vänta på flygplatser och vi är inte särskilt förtjusta i själva flygningen heller. Men för att nå vissa underbara platser, som tex Marmaris i Turkiet, gör vi det naturligtvis.

I Marmaris finns allt man kan behöva - en fantastisk vik med ljuvligt vatten, fina basarer och underbar mat....dit reser vi då och då och tar med oss en massa kryddor hem.




Men det vi helst och oftast gör är att packa bilen och ta bron över till Danmark. Vi är i Köpenhamn på ca en timme och från Danmark tar man sig över till Europa på nolltid om man vill det. Men annars är Danmark ett dejligt land att köra bil i. Avstånden är små och det finns fina vandrarhem lite varstans.

Ett ställe jag varmt rekommenderar är vandrarhemmet i Holbaek. Det ligger i stort sett mitt i stan och ändå med utsikt över fjorden. Frukosten är mycket fin och helt ekologisk, rummen är personligt och trevligt inredda och har namn som Brudkammaren, Målarstugan och Lotsrummet. Till vandrarhemmet är musikklubben "Sidesporet" knuten och man kan få se och höra en hel del fina artister om man är intresserad av det. Då bokar man musikevenemang med tillhörande meny - gott och trevligt!

På gågatan, som ligger 5 minuters väg från vandrarhemmet, hittar man små och lokala modebutiker som samsas med större och mer kända. Här finns de obligatoriska pubarna och ölställena och så finns här "Café Svanen". I slutet av den långa centrala gatan ligger detta trevliga och gemytliga ställe som samlar så många från alla håll. Det känns närmast som en kvartersrestaurang som lockar hantverkare, pensionärer och en och annan figur som annars mycket väl kunde suttit i sin ensamhet och druckit sin pilsner och sin snaps.

Så är det väldigt ofta på pubarna i Danmark, i alla fall de små där man känner varandra väl. Man slinker in efter jobbet, lämnar TV:n och ensamheten för gemenskapen på kvarterspuben eller tar en öl efter restaurangbesöket. Och man tar hand om varandra. Ibland känns det som om man kommer rakt in i någons vardagsrum när man stiger in. Kommer man fram emot kvällen är det ofta musik från en jukebox och höga diskussioner man möts av. Och alltid av ett vänligt leende och kanske av ett "skåål och velkommen!"

Vi har suttit på många små pubar i Danmark genom åren där en del gäster varit ganska överförfriskade och inte en enda gång har det blivit bråk någonstans! Blir någon för full ringer bartendern eller någon gäst efter en taxi och säger vänligt "det är dags att åka hem och sova nu, kompis. Vi ses igen imorgon."

Diskussionerna kan gå höga och det kan verka som om folk är på väg att bli osams men så höjer någon glaset och hojtar "Nej faen, nu tar vi en lille en! Och bjud svenskerne på en också, det behöver de!" I Svendborg fick vi smaka en snaps som vi nu alltid har hemma. Den går endast att köpa på Qvicklybutiker och heter Svendborg Halvbitter. En mildare variant av Gammeldansk och mycket god! Ett annat tips på mild och god kryddad snaps är Svendborg Gylden - påminner om Skåne i smaken.

På Café Svanen sitter en skylt i baren: "Trods skaeg og store babser, under atten inge snapser." Och man är faktiskt noga med detta vad man än tror. Men vi andra som fyllt arton kan till en summa av 80 danska kronor få tre stora smörrebröd, en öl och en snaps. Och dessa smörrebröd står man sig på tills långt in på kvällen. Man kan välja själv vilka man vill ha men om man överlåter valet till servitrisen sätter hon glatt pekfingret i luften och utropar: "Då ved jeg precis...!" och hon överträffar sig själv varje gång!

Jag efterlyser enkla kvarterspubar också i vårt land, dit man kan gå för att ta ett enkelt glas  och kanske få en liten smörgås till. Mer behövs inte - fina restauranger med diplom på väggarna och priser därefter har vi redan gott om....

I Danmark är det vanligt med fläskasvålar som snacks och jag gillar det men mår inte så bra av allt det feta...istället gör jag egna salta mandlar och salamichips.

SALTA MANDLAR

2 dl sötmandel
1 msk olja
salt

Skålla och skala mandeln och torka av den. Värm oljan i en stekpanna och stek mandlarna i oljan tills de börjar bli ljusbruna. Passa dem och rör i pannan så de inte bränns. Häll över dem på ett hushållspapper och strö över salt samtidigt som Du blandar runt.

SALAMICHIPS

½ hg tunt skivad salami. Be att få den skivad riktigt tunt i delikatessdisken annars blir resultatet inte lika bra.

Sätt ugnen på 75 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg ut salamiskivor på pappret. De ska ligga var för sig. Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter eller tills salamin börjat "svettas" och bli krispig.

Lägg salamin att torka på hushållspapper och sätt in en plåt till om Du vill ha fler. De brukar gå åt!

Servera som tilltugg till en kall öl och en "lille en"!

Och till sist ett recept som jag fick av en vän för många år sedan - hemmagjord snaps.

KVARKENS JULSPECIAL

Tag en väl tvättad citron och skala den utan att få med det vita. Lägg skalen i en glasburk.
Pressa citronen och blanda med  citronskalen, 1 msk honung, 10-15 kardemummakärnor och en kanelstång. Häll på 1 liter brännvin, tex Brännvin Special och låt allt stå i rumstemperatur i minst 10 dagar. Filtrera vätskan och häll upp i en vacker flaska. Klarar sig fint till jul om ni klarar att spara....



2 kommentarer:

  1. Älskar Danmark. Brukar säga så här" jag är nog född på fel sida sundet" Skulle kunna tänka mig att bo där.
    Men det är klart då har jag ju inget Danmark att åka till.hihi
    ha en fin dag
    kram Meta

    SvaraRadera
  2. Just det! Det blir som semester när man åker över bron! Fint Du gör till advent!

    SvaraRadera