VINTERGÄSTER
Det blåser upp och löven har fallit från de sista träden. Jag väntar på våra vintergäster.
Några av dem har jag redan sett som hastigast men många har inte visat sig än.
De brukar hålla till i och under vårt vackra päronträd - ett träd med fyra olika sorters päron och tätt mellan grenarna. Småfåglarna, duvorna och de fem ståtliga fasanherrarna med sina bruna små damer. En av herrarna är halt och vi trodde nog att han skulle duka under för räven eller grävlingen som smyger omkring här men jag tyckte jag såg honom häromdagen. En gammal igelkott som äter bananer har letat upp ett vinterbo så honom ser vi inte förrän till våren igen.
I fjol hade vi två hackspettar i granarna som besökte päronträdet för att äta av talgbollarna. Det var en hona och en hane och de var riktiga akrobater! De hängde upp och ner, ibland i bara ett av de små benen. De klättrade upp längs trädstammen och hoppade baklänges ner. Tyvärr häckade de inte här i somras utan i skogen men jag hoppas att de återvänder i år.

Vi utfodrar våra vintergäster med diverse fröer, ost, nötter och talg och förra vintern hade vi, förutom våra nästan tama fasaner, besök av gulhämpling, bofink, domherre, björktrast, grönfink, bergfink och blåmes som alla åt sig tjocka och goa i päronträdet.
Men vi har med detta ständiga utfodrande även gett rovfåglarna ett gottebord att äta av. Alla dessa småfåglar i ett och samma träd är ju naturligtvis ett perfekt jaktmål för det stora antal glador som kretsar över hagarna och i skogsbrynet. Men även sparvhöken jagar och fångar kring päronträdet. Det går vilt till emellanåt men så är det i naturen - jag vet det men blir ändå bestört när de gula fjädrarna från en hämpling svävar runt i luften efter en attack!
Visst har jag hört av ungarna att det är lite "pensionärsvarning" att mata fåglarna och att dessutom studera dem genom kikarens glas, men vem står som klistrad vid köksfönstret när hackspetten gör konster och gladan närmar sig.....? Vardagsdramatik mitt i verkligheten - som Kurt Olsson skulle uttryckt det.

.
Jag mår bra när jag vet att andra har det bra. Att ha ett varmt hem och mat på bordet, att slippa vara rädd och ensam, att ha någon att vända sig till när allt blir oöverstigligt. Det är att ha det bra och det saknar alltför många.
Jag tror inte vi tänker på hur lätt det är att hamna där i kylan och inte ha någonstans att ta vägen - en skilsmässa och ett förlorat arbete. Arbetslöshetsförsäkringen ger Dig 10 000 kronor i månaden att klara Dig på. Kan Du inte klara hyran blir Du vräkt och eftersom Du inte har något arbete får Du inget nytt hyreskontrakt.......det kan faktiskt hända vem som helst......
I vintras såg jag hur en smutsig och trasig stackare traskade över fälten mot kyrkan i byn. Jag förstod att han skulle försöka hitta en skyddad övernattningsplats i kyrkporten och jag tänkte när jag lagt mig på kvällen att jag skulle gå dit med en smörgås på morgonen. Jag gjorde inte det - jag var feg och ville inte tränga mig på. Dessutom var jag osäker på vilken reaktion jag skulle få - tänk om han blev aggressiv. Jag hoppas jag har mer mod nästa gång....det är inte bara fåglar som fryser och hungrar...
Idag bjuder jag på ett väldigt användbart recept som dessutom är relativt billigt. Du kan servera denna goda stuvning till omelett, i krustader, på varma mackor eller till en köttbit.
CHAMPINJONSTUVNING MED SHERRY OCH OST
Till fyra personer behövs:
1 msk finhackad schalottenlök
400-500 gram färska champinjoner
smör till stekning
salt och svartpeppar
2 ½ dl grädde av valfri sort. 4% går utmärkt.
1-2 msk sherry eller vitt vin
1 msk kinesisk soja
2 msk Bonjour Kantarellost
2-3 tsk svart vinbärsgelé
persilja
Dela champinjonerna i mindre bitar och lägg dem i en kall stekpanna - helst gjutjärn.
Sätt plattan på medelhög värme och stek svampen utan smör tills all vätska kokat bort.
Lägg i en rejäl klick smör och löken och stek tills svampen fått lite färg. Salta och peppra.
Blanda grädde, ost, sherry och soja och häll ner i pannan. Klicka i gelén.
Låt koka ihop ca 20 minuter och späd med mer grädde eller mjölk.
Häll över persilja vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar