BEBISMYSTERIET OCH GULDTANDEN

Det får mig att tänka på hur min pappa tog sig an det delikata "problemet" sexualupplysning den dagen jag ställde frågan "Pappa hur kommer bebisen in i mammans mage?"
Vi satt vid köksbordet en lördagseftermiddag och jag var i femårsåldern och väldigt vetgirig. Vanligtvis var det mamma som besvarade alla mina frågor och eftersom de var många hade hon upplyst min pappa på fredagskvällen att "Nu svarar Du på tösens alla frågor - hela helgen!" Och pappa som var en filosofiskt lagd person som gärna pratade och diskuterade hade bara nickat förnöjsamt leende. Nog skulle han kunna göra det - svara på alla tösens intressanta frågor.
Med vissa undantag, skulle det visa sig. Mamma som höll på med maten till kvällen slutade slamra och spetsade öronen. Nu skulle det bli spännande....min far var en kärleksfull men tillbakadragen person som inte tyckte om när saker blev för personliga. Han höll aldrig min mamma i handen när de var på stan och kramade aldrig någon offentligt. Han var helt enkelt inte bekväm med det. Förrän han fick barnbarn - dom kunde klättra på honom i timmar, klappa honom med smutsiga händer och pussa honom med gröt i hela ansiktet. När som helst och var som helst!
Men där vid köksbordet var det tjugo år till första barnbarnet skulle anlända och han skruvade på sig inför uppdraget att förklara fortplantningsprocessen......
"Jaha, hrrmm, jo du förstår..." Där blev han tvungen att avbryta samtalet och hälla upp kaffe, stoppa pipan och fundera. Han försökte igen "Jo du förstår.....ähum...ja du vet....en blomma har ju pistiller...och..."
"Eller hur ska jag...jo till blomman kommer ett bi en dag och då..." Nu hade jag tröttnat på att vänta "Vaddå bi? Jag frågar om bebisar!"
Mamma spolade vatten i en kastrull och påpekade lite roat att det nog skulle gå att vara lite mer rakt på sak. "Säg som det är bara". Pappa såg uppgivet på henne och började om. Han fortsatte på den inslagna vägen och pratade om blommor och bin men krånglade till det för sig själv och för mig. Jag var ihärdig "men HUR pappa!?
Då gapade min pappa stort, pekade på sin ena tand och utbrast "Titta Mina, jag har guldtänder!" Och det hade han. En fin glänsande guldtand i höger överkäke. Jag hade redan tappat intresset för hans sexualupplysning och blev nu genast intresserad av guldet i hans mun istället. "Riktigt guld, pappa!? Är Du rik?"
Mamma skakade långsamt på huvudet när vi började prata om guld, silver, diamanter.....och hon insåg att det i alla fall skulle bli hon som fick besvara mina frågor om bebisar i magen. Det gjorde hon också utan större krusiduller en dag när vi satt på gungorna på lekplatsen. Och jag tyckte inte det var särskilt märkvärdigt, faktiskt. Egentligen ganska ointressant....

Det sägs att skator är tjuvaktiga och att de stjäl allt som glimmar och länge höll jag ett extra öga på skatorna som bodde i träden utanför stugan vid havet. De skulle bara våga försöka stjäla pappas guldtand!
Denna skata stal glatt den gamla hundens mat som hamnat utanför köksdörren en varm sommardag då jag städade huset. Så lite tjuvaktiga är dom allt...
Kanske lagade mamma dillkött den där lördagen - väldigt gott. Jag gör istället rätten med kyckling och det blir också supergott!
DILLKYCKLING
4 portioner
400 gram kycklingfilé
1 stor gul lök
1 schalottenlök
2 morötter
2 små palsternackor
1 tsk salt per liter vatten
1 kycklingbuljongtärning
5 krossade vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
3 dillstjälkar
2 kryddnejlikor
Skala och skiva morot, palsternacka och lök.
Koka upp ca 1 liter vatten, salt, pepparkorn, dill, nejlikor och grönsakerna.
Lägg i kycklingen och se till att vattnet täcker. Sjud i 20 - 30 minuter.
Ta upp kyckling och grönsaker och håll dem varma. Sila spadet och spara det.
Till såsen behöver Du:
1½ msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl av buljongen
1 dl matlagningsgrädde 4%
1 äggula
1 dl hackad dill
1-2 tsk ättikssprit
socker
vitpeppar
Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med buljongen och sjud i ca 15 minuter.
Rör ihop grädde och äggulor och ta kastrullen från spisen. Rör ner äggblandningen i såsen och smaksätt med dill, ättikssprit, lite socker, salt och vitpeppar. Servera med ris eller kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar