Minas stuga

Minas stuga

tisdag 17 december 2013




LÖRDAGSDANS OCH KONDISBESÖK


Det var födelsedagfest i helgen! Äldste sonen firades med familjens stående lördagslunch - prinskorv, kokt ägg och franskbröd. Denna lunch sattes fram varje lördag under hela min uppväxt tillsammans med en sillbit och kokt potatis till de vuxna. Pappa hällde dessutom lite mjölk på tallriken med sill och potatis - som sås kan man väl säga...

Lördagarna såg ungefär likadana ut året om....med undantag för somrarna i stugan vid havet och en och annan födelsedag hos någon släkting. Från det att man slog upp ögonen på lördagsmorgonen tills att det var dags att gå till sängs igen på kvällen följde dagen ett givet mönster - tryggt på många sätt när man var liten. Aningen mindre tilltalande men ändå skönt på något vis när man var tonåring.........

Radion stod på i köket där mamma - som alltid var först uppe och tidigt i säng - drack sitt absolut nödvändiga morgonkaffe. Jag och min bror låg kvar i våra sängar tills vi kände oss säkra på att mamma fått i sig tillräckligt av den uppiggande svarta drycken. Det var ingen idé att försöka prata med henne innan dess så vi avvaktade. När vi hörde att pappa slog sig ner vid köksbordet och började prassla med tidningen hoppade vi ur våra sängar och i pyjamasen klev vi in i köket för att äta frukost.

När frukosten var avklarad gjorde vi oss redo för lördagsdansen. När Svensktoppens första låt drog igång bjöd min far upp mig - när jag var riktigt liten stod jag på hans fötter medan han dansade runt, runt. Nu dansade jag på egna fötter till "Söta Belinda", "Blad faller tyst som tårar" och "Jag vill ha en egen måne". Pappa var en duktig dansör och vi dansade foxtrot över köksgolvet medan han visslade med i melodierna. Min mor tog tag i lillebror och lyckades lära honom en hel del innan han blev otålig och ville ut. Ut till cykeln och kompisarna.

När sista dansen klingat ut var det dags för lördagsturen till stan. En runda på torget och en sväng inom Saluhallen var obligatoriskt. En kaka till kaffet införskaffades på kondiset i det stora röda huset på torget.

Ibland stannade pappa upp mitt på torget och pekade på de sex höga fönsterrutorna högst upp i det ståtliga huset. "Där uppe bodde min kompis Jan i en stor och fin lägenhet med många rum." Vi nickade eftersom vi redan visste. Vi visste också att kompisens farmor ägde hela huset och att hon var ganska sträng men att hon då och då stack ett par slantar i "pågarnas" nävar och skickade dem i hissen ner till kondiset. Där skulle de beställa vad de ville ha och sätta sig vid ett bord.  De skulle äta långsamt och snyggt och inte hälla i sig lemonaden. De skulle helt enkelt tränas i att gå på kondis! Sånt skulle man kunna när man var tolv!

För min far som bodde med sin familj i ett rum med kök i ett område som inte var särskilt fint var detta något alldeles oerhört - bli bjuden på kondis av en välbärgad farmor för att det ingick i uppfostran att kunna föra sig....

När vi stod där framför den dignande kakdisken i det gamla kondiset valde jag alltid en chokladbiskvi, fast på den tiden kallades de negerkyssar.....jag minns att jag så gärna ville ha minst två och att jag lovade mig själv att köpa biskvier för 100 kronor när jag blev stor....och äta dem själv allihop!

Ibland köpte vi en extra kaka som vi skulle ta med till min pappas morbror senare på eftermiddagen. Han bodde ensam och han tyckte om när vi kom på besök - han hade alltid nya serietidningar till oss och vi fick titta på hans fiskar....undrar om han köpte de där tidningarna för att vi skulle komma och hälsa på....?

På kvällen när jag låg i min säng efter en TV-kväll i soffan funderade jag ofta på hur man skulle göra med alla ensamma människor. Med alla dom som inte hade någon. Våra lördagar med dans, chokladbiskvi, prinskorv, Flintstones och Hylands Hörna gjorde oss trygga i all sin förutsägbarhet och gav oss en stark känsla av samhörighet - jag och min bror ses ofta och äter prinskorvslunch med våra ungar....

Om jag såg en stjärna falla skulle jag önska mig ett trollspö och förmågan att flyga. Sen skulle jag fara omkring och trolla......och så skulle all påtvingad ensamhet bytas ut mot gemenskap....

Om en vecka är det jul och sen kommer nyår - i dessa tider är ensamheten som värst! Skicka ett julkort - ett riktigt alltså - eller lyft telefonen och säg ett par ord. Det kostar så lite och tar ingen tid alls egentligen....

Jag ska baka några extra mandelmusslor - så att de räcker även till de två gamla i huset mitt emot som  så sällan får besök.


Men först rödvinskokta revben - receptet har sitt ursprung i ett recept av Jan Boris Möller, en bekant från ungdomstiden och en duktig kock. Han kokar sina revben dan före dopparedagen men jag börjar idag. Och jag har lagt till lite egna kryddor....

JULREVBEN
ca 10 personer

1 ½ kg tjocka revbensspjäll
vatten att koka i
1 lagerblad
5 vitpepparkorn och 5 kryddpepparkorn
5 cm färsk och skalad ingefära
2-3 tsk salt
2 dl rödvin

Dela spjället i lagom stora portionsbitar.
Koka upp vattnet med vin och kryddor och kok köttet långsamt ca 30 minuter per kilo kött.
Lyft upp det med hålslev och låt det svalna.

Om Du kokar köttet dagen innan julafton ska Du pensla köttet med marinad när det kallnat och sedan sätta in det i kylen över natten. Griljera spjället på julafton i 220 grader i 25 minuter.
Jag fryser in köttet, tar fram det på julaftons morgon och penslar det då.

Marinaden kan bestå av:
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
1 msk Colman´s senapspulver
1 msk ingefära
1 tsk vitpeppar
4 msk mörk sirap

...men har Du någon annan favoritmarinad så använd den. Gott till fläskkött är apelsin, honung, kinesisk soja och ingefära. Ett annat tips jag anammat är att koka köttbullarna, frysa in dem och steka dem på julafton. Mycket smidigt!

MANDELMUSSLOR
ca 30 stycken

1 dl sötmandel
2 bittermandlar eller motsvarande bittermandelessens
3/4 dl socker
150 gram rumsvarmt smör
1 medelstort ägg
3 dl vetemjöl

Mal mandeln med skalet kvar på mandelkvarn.
Rör fett och socker mjukt och rör ner ägget.
Häll i mandeln och mjölet och blanda snabbt ihop degen. Lägg i kylen en timme.
Smörj veckade mandelmusselformar och strö i lite vetemjöl - då lossnar kakorna lätt!
Tryck ut lagom mycket det i formarna - ta inte för mycket!
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 12 minuter.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar