ÄPPLETIDER!
När jag ser ut på de dignande grenarna i våra tre äppleträd får jag en släng av prestationsångest. Stora, röda eller gula och MÅNGA!
Så mycket frukt kräver idérikedom, tid och ork och storasystern inom mig uppmanar mig: Ta hand om frukten, låt inget gå till spillo - var duktig! Det är klart att man vill ta hand om det som så frikostigt växer men ibland vet man inte riktigt hur. Jag hade tänkt prova torkning av äppleskivor men så långt har jag inte kommit än och äppelkräm tycker jag inte om..........
Jag har räfsat upp de äpplen som fallit till marken och blivit fula och transporterat dem till gödselstacken. Där kan de göra nytta på olika sätt och där hittar fåglarna och igelkottarna dem.
Vi har gott om fåglar i trädgården. Bland annat har ett duvpar bott här sen i somras. De hade en unge som blev offer för en rovfågel. En vacker sommarkväll när solen var på väg ner bakom granarna satt vi och njöt i trädgården. Jag hade just hällt upp ett glas kallt vitt vin och lyfte glaset samtidigt som jag i ögonvrån såg en rörelse.
Jag hann knappt se vad som hände men plötsligt flög en stor fågel iväg med den grå duvungen i klorna. Fågelungen skrek och jag bara gapade. Vilket drama! Min sambo hann överhuvudtaget inte alls se vad som hände och så var det plötsligt över.
När jag ser på duvparet som vaggar omkring i trädgården i höstsolen undrar jag om de sörjer.....förstod de vad som hände? Har de gått och letat efter sin unge? Jag vet ju att det är så i naturen - alla måste ju leva. Men ändå får jag en klump i magen när jag ser de två duvorna där de pickar i sig av solrosfröna som faller ner från de överblommade solrosorna.
Jag hoppas att de stannar kvar trots allt och häckar här till våren igen. Och får en ny liten grå unge att ta hand om.
Åter till äpplena - en del har jag plockat in och ska göra äppelpaj av. Här kommer att recept på en supergod paj. Knäckig, lite salt och enkel!

KNÄCKIG ÄPPELPAJ
För 6 personer
Sätt ugnen på 200 grader
Smält 150 gr smör i en kastrull tillsammans med 2dl råsocker, ½ dl ljus sirap och ½ dl vispgrädde.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner 3dl havregryn, 1½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver och 1 tsk flingsalt.
Dela, kärna ur och skär 600 gram äpplen i klyftor. Lägg dem i en smord pajform och fördela smeten över. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills pajen är knäckig och gyllenbrun.
Servera med kall vispad grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar